√  BOVAG vakgarage    √  Reparatie alle merken    √  Scherpe tarieven

 

Autobedrijf Kaja

Archief

Renault roept auto’s terug

Renault roept 15.800 auto’s terug om de motoren te controleren op een te hoge uitstoot van uitlaatgassen. Een speciale commissie vindt dat de nieuwe Renault auto’s niet voldoen aan de milieu-eisen. Dat heeft de Franse minister van Ecologie Ségolène Royal laten weten, volgens persbureau Anp.

Volgens minister Royal worden de teruggeroepen voertuigen gecontroleerd en wordt de motor opnieuw afgesteld zodat het filtersysteem correct functioneert. “De tests gaven niet voldoende zekerheid”. Een controle in de fabriek moet de zorgen van de commissie wegnemen. Uit tests bleek dat auto’s van de fabrikant de CO2-norm overschreden en te veel stikstofdioxide uitstootten. Royal meldt dat ook bij de andere Franse autobouwers te hoge uitstoot normen zijn gemeten. Zij verschijnen binnenkort voor de commissie.

Renault zei de afgelopen dagen herhaaldelijk dat het niets te maken heeft met de sjoemelsoftware-affaire, maar het concern is wel bereid om de uitstoot van de wagens te verminderen.

Geen fraude

Royal benadrukte onlangs al dat Renault niet heeft gefraudeerd. Dat deed ze toen bekend was geworden dat Franse autoriteiten onderzoek deden naar de emissiewaarden bij Renault. Het nieuws zorgde desondanks voor flinke onrust, Renault is sindsdien zo’n 3,3 miljard euro aan beurswaarde kwijtgeraakt. Het is nog onduidelijk op welke landen de terugroepactie van Renault betrekking heeft. De autobouwer zelf kon dinsdagmorgen geen commentaar geven. Verder werd bekend dat Renault voor ongeveer 700.000 auto’s op vrijwillige basis een update van de uitstootsoftware gaat bieden. Die update moet deze zomer worden uitgevoerd.

Geplaatst op: 19 januari

© Autobedrijf Kaja 2020